Interviu cu Răzvan Marușca - Pauza Mare

Interviu cu Răzvan Marușca


Răzvan Maruşca este elev al Liceului Teoretic “Octavian Goga” din Huedin, secţia uman-engleză în clasa a-XI-a E. El nu este genul de persoană care să se facă remarcată, dar ce părere are el despre ce înseamna credinţa în Dumnezeu veți afla din acest interviu!

Bună Răzvan! Îţi mulţumesc pentru că ai acceptat sa îmi acorzi acest interviu.

1. Ce religie ai? Crezi în Dumnezeu?

Răzvan: Sunt de religie ortodoxă şi nu cred în Dumnezeu, mi se pare o pierdere de vreme.

2. Ce este un ateu după părerea ta?

Răzvan: Un ateu sau atee e acea persoană care refuză să creadă în „forţe mistice”, nu crede în Dumnezeu, nu crede în Satana, ateul crede doar în raţiune şi doar în forţele proprii.

3. Ca atei sunteţi morali?

Răzvan: Personal, nu suport persoanele care mă mint, care mă rănesc sau care nu sunt sincere faţa de mine. Dacă aş fi fost o persoană de genul, cu siguranţă nu m-aş fi plăcut nici eu. Consider că trebuie să fiu genul de persoană plăcută, iar prietenia este un lucru valoros, la fel şi încrederea, care se obţine greu.

4.Cum poţi întoarce spatele către adevărata fericire?

Răzvan: Nu întorc spatele fericirii, ci din contra o caut,cine nu ar căuta-o?! Dar pentru mine fericirea nu se rezumă la credinţa in Dumnezeu. Pentru mine fericirea înseamnă sănătate, bani şi prieteni. Eşti fericit când mergi la o petrecere,când eşti înconjurat de prieteni şi aşa mai departe, nu cred că se simte nimeni cu adevărat fericit când respectă „poruncile lui Dumnezeu” sau când merge la biserică.

5. Nu doreşti să ajungi în Rai?

Răzvan: Nu neapărat. Dar Raiul, Iadul sunt niste chestii incerte, nimeni nu ştie de existenţa sigură a lor. Dacă Raiul ar exista, iar dacă dintr-un motiv Dumnezeu decide cine intră şi cine nu, dacă este un zeu bun așa cum îl consideră creştinii, acest zeu ar trebui să ne judece pentru faptele noastre din această viaţă, și nu pentru credinţa noastră în el.

6. Dacă nu există Dumnezeu, cum îţi explici apariţia Universului?

Răzvan: Asta e o întrebare mult prea mare pentru mine şi mult prea mare pentru umanitate, nimeni nu o să poată să răspundă la asta vreodată. Dar cu toţii ştim că în urma unei explozii a apărut materia, energia, spaţiul şi timpul, sau mai bine zis, Universul. Ce a determinat apariţia acestuia, nimeni nu ştie cu exactitate. Inventarea unui zeu căruia să îi atribuim acest lucru, nu ne face decât să continuăm cu următoarea întrebare: Pe Dumnezeu, cine l-a creat?

7. Cum poţi avea încredere în oamenii cei păcătoşi şi să ignori bunătatea lui Dumnezeu?

Răzvan: Foarte simplu, de ce nu aş avea?! Toţi oamenii suntem „păcătoşi, iar pe mine mă jigneşte ideea de a atribui toate lucrurile bune care se întâmplă în această lume, unui zeu invizibil, iar răul este „aruncat în spatele oamenilor”. Este foarte mult rău în lume, care nu este din cauza oamenilor, cum ar fi bolile,secetele şi dezastrele naturale. Ignoranţa mea faţă de Dumnezeu este una foarte puternică, cred doar in fapte certe, nu în ceva ce se ascunde prin Univers.

8. Nu au făcut principiile creştinilor, atât de mult bine în această lume?

Răzvan: Cunosc foarte mulţi oameni care au făcut bine în această lume, indiferent de religie. Onestitatea si compasiunea sunt valori ce se găsesc în orice persoană, nu doar în crestinism.

-Mulţumesc pentru timpul şi răspunsurile acordate!

-Mulţumesc şi eu!

                                        Neag Roxana-Claudia XI-E


2042 Vizualizări.
Articol adăugat în 10 Decembrie 2013 ora 19:32 de către Admin.Adaugă un comentariu

Comentariul tău nu va apărea doar după ce va fi acceptat de catre un administrator.


Nume

Email

Subiect

Comentariu